Fyns politis integritet truet af trafikbødesagen

trafikboederHvordan skal politiet prioritere deres ressourcer? De fleste danskere har stor tiltro til politiet og den måde de generelt agerer på. Den fynske sag om udstedelse af trafikbøder, sætter imidlertid politiets troværdighed på en hård prøve, og især politiets ledelse. Der har været præcis skriftlig dokumentation for at Fyns politi, i slutningen af december fik direkte ordre på at lægge alt andet til side og prioritere udskrivning af trafikbøder for at nå måltal og sikre økonomien. Disse ordrer er også blevet givet flere gange mundtligt fra politiledelsen, hvilket har fået menige betjente til at udtale sig til pressen, som bl.a. politiassistent John Henriksen: “Trist at skulle beordres ud og “nakke” så mange gode medborgere som muligt, af rent økonomiske årsager. Det sårer min politiintegritet, og jeg ville hellere hjælpe de trængende til en god jul.”

Birger Jensen, der også er politiassistent i Svendborg, forklarer desuden, at betjentene ved hver vagt blev mindet om måltallene: »Når vi tiltrådte vagten fik alle beskeden om, at: »Venner det er det her, det handler om«. Og ved hver vagts afslutning blev vi ringet op i patruljevognene og hørt ad om: »Nå hvor mange har I fanget i dag, eller hvor mange har I skrevet?«. Og man skal ikke sige, det ikke havde noget at gøre med vores økonomi, for det blev direkte nævnt for os,« siger han til Berlingske.

Ifølge Birger Jensen blev betjentene direkte bedt om at udskrive bestemte kategorier af trafikbøder – ikke begrundet i trafiksikkerhed, men direkte begrundet i at opnå en økonomisk gevinst på 4,5 millioner kroner til Fyns Politis budget.

Politiassistent John Henriksen mener generelt, at politiets ressourcer i stigende grad bruges forkert med et urimeligt fokus på økonomi, at det i stigende grad handler om politik, og at ledere med mod til at stå frem og udtale en klar holdning til problemerne mangler.

Det kan jo i hvert fald undre menigmand, hvordan politiledelsen prioriterer, når man tænker på alle de voldsomme problemer med bandekriminalitet Fyn har oplevet det sidste år. Problemer som langt fra er løst.