Stenkast efterforskes som overlagt mord

Søndag den 21. august blev en stor betonflise kastet ned over en bil. Den ene person i bilen døde af sine kvæstelser.
Det er nu 3 eller 4 gang i år, at en eller flere personer har kastet sten ned på forbipasserende biler på den fynske motorvej. Alle ulykker er sket nær Vissenbjerg og de 2 nærliggende motorvejsbroer. Man må derfor formode at gerningsmanden, eller gerningsmændene er bosat i området nær Vissenbjerg. Politiet efterforsker denne gang sagen som et overlagt mord. Hvis nogen kender noget til disse personer og deres færden bedes de henvende sig til politiet.2016-09-12-motorvejsbro
Politiet oplyser, at man indtil dato har fået mere end 60 henvendelser om stenkast fra broer over det ganske land.
Den seneste hændelse var en ambulance med udrykning, som transporterede en patient med hjertestop, der blev ramt på taget. Før det blev en lastbilchauffør ramt ved Horsens.
Politiet udtaler, at der desuden er et mørketal , da ikke alle stenkast bliver anmeldt og at nogen stenslag formentlig stammer fra forankørende biler og ikke fra sten kastet fra broer.
Politiet anser stenkast fra broer som værende alt fra drengestreger til en  alvorlig forbrydelse.
Politiet har i flere tilfælde overvejet, om det kan være en copycat-effekt, der er blevet sat i gang. Altså hvor andre inspireres til at efterligne.
Tanken om copycat-effekten deler tidligere chefpsykolog på Odense Universitetshospital, Jørn Beckman:
Han mener at det typisk er unge mennesker, som ikke har tilstrækkelig selvkontrol til at stoppe sig selv uden at tænke over konsekvenserne. Det oplagte spændingsmoment i stenkastet er tiltrækkende; han  forklarer, at copycat-effekten er mere udbredt, end man skulle tro.
At man med fuld overlæg kaster en flere kilo tung sten ned mod bilerne fra en bro må betragtes som mordforsøg og dermed i kategorien for domme der kan give  op mod 16 års fængsel.