Bombetrussel rejser spørgsmål

Asylcentret i Nyborg blev onsdag ramt af en bombetrussel af en 22-årig irakisk asylansøger. Manden stod på taget og truede med at sprænge en bombe. Politi, brandvæsen og skarpskytter var til stede og store områder blev afspærret for al passage, inklusiv forbud mod overflyvning.

Det viste sig senere, at manden, der kom fra et andet asylcenter havde kærestesorger, og han forlangte via sin trussel at se sin ekskæreste. Politiets forhandlere fik manden ned fra taget, uden at hans krav blev imødekommet.

Onsdagens bombetrussel på asylcentret i Nyborg, der ligger klos op af et stort boligområde, rejser en række spørgsmål til politikerne: Da asylcentret i december 2015 blev oprettet via særlove i folketinget, blev det lovet, at asylcentret kun skulle være der i maksimalt 1,5 år.

bombetrussel

Boligområdet Skovparken ligger lige ved siden af det store asylcenter i Nyborg

Det daværende store asylpres, er imidlertid nu ovre. Så sent som i juli måned skulle der skæres i pladserne fra 500 til 300, og nu melder sig det indlysende spørgsmål om asylcentret i Nyborg burde lukkes helt. Det blev i sin tid oprettet ved at tilsidesætte gældende lovgivning, og der findes nu pladser rundt om i landet, hvor asylcentrene ikke ligger op af store boligområder, eller strider imod den gældende planlov.

Asylcentrets ledelse afholdt, torsdag den 18 august, et møde for naboer til asylcentret. Pressen fik dog på forhånd besked på, af asylcentrets leder Jannie Staal, at de ikke måtte referere fra mødet. Fyens Stifttidende valgte derfor ikke at deltage. Pressefriheden kan ikke gradbøjes på den måde, siger lokalredaktør Kasper Riggelsen, Fyens Stiftstidendes redaktion i Nyborg. Avisen der ofte deltager i møder, hvor myndigheder informerer borgere, har ikke tidligere været ude for at pressen ikke kunne arbejde frit.