ASMR – Lyden af tryghed

Har du nogensinde bemærket, at bestemte lyde, som bladren i en bog, en  hvisken eller noget helt tredje pludselig kunne udløse et velbehag i hele kroppen, og måske få dig til at slappe helt af.

ASMR betyder “autonomous sensory meridian response” , en varm fornemmelse i kroppen, der udløses af forskellige stimuli, det være sig lyde, visuelle oplevelser, berøringer eller dufte.
Det er dog primært omkring forskellige lydoplevelser, at ASMR nærmest har udviklet sig til til en ny form for let tilgængelig meditation og mindfulness. Det er egentlig bare lytte uforpligtende til behagelige lyde. Lyde som har en kraftig afstressende effekt, og som mange bruger som en behagelig hjælp til eksempelvis at falde i søvn.

ASMR bliver her kort forklaret af internet-fænomenet gentlewhispering Maria:

Der ligger utroligt mange ASMR videoer på Youtube, eller på nettet i det hele taget, og det er bare at vælge ud og finde ud af hvad der fungerer for dig. Det kan nemlig være individuelt fra person til person, hvad der virker rart og afslappende at lytte til.
Youtube-videoerne er dog ofte med kvinder, der skiftevis hvisker dig i det ene og det andet øre (virker især med hovedtelefoner) og eksempelvis afspiller lyden af spindende kattekillinger.
Nogle påstår om ASMR, at det er ”oplevelsen af udelt opmærksomhed uden nogen form for pres”, da man ikke skal give noget igen. En intens følelse af nærvær og tryghed, der kan minde om barndommens.
ASMR har ifølge manges erfaringer et potentiale til at forbedre vores følelsesliv og søvn.
På Aalborg Universitet forsker lektor Charlotte Lindvang i musikterapi; blandt andet i, hvordan lyde som for eksempel den menneskelige stemme kan påvirke det vegetative nervesystem og få mennesker til at slappe af. ASMR oplevelser kan selvfølgelig også opleves i dagligdags situationer, såsom at blive klippet, lytte til en bestemt musik, eller noget helt tredje. Men ved at lytte til ASMR videoer har man, så at sige ”lige ved hånden” adgang til at få en afslappende og behagelig oplevelse. Og måske en god måde at falde i søvn på.

Prøv det selv… giv dig selv en digital sanseoplevelse og find evt. ud af hvilke lyde, der gør dig behageligt til mode?

Her forneden er endnu en ASMR smagsprøve fra amerikansk russiske Maria. Mange flere ASMR variationer kan man selv finde på nettet.
NB: Hvis man bruger hovedtelefoner vil man forstærke oplevelsen markant.