Budskabet om befrielsen 4. maj 1945 vil vi mindes igen her i 2022. Vore tanker går til det glade budskab der om aftenen den 4. maj 1945 lød i radioen hvor vi hørte redaktør Johannes G. Sørensen’s velkendte stemme fra BBC i London. Vi vil mindes igen i år, det glade budskab. “Her er London” og sidst i udsendelsen sagde Johannes G. Sørensen de forløsende ord.
Vi vil nu mindes det glade budskab om befrielsen der blev sendt i radioen direkte fra BBC’s studier i London.
Under 2. verdenskrig lyttede folk på den forbudte frekvens fra London. BBC sendte fra London til alle de besatte lande, hvor man bragte nyheder og kodede meddelelser fra London på radioens mellembølgebånd. Folk lyttede til BBC ved hjælp af en særlig rammeantenne, der blev tilsluttet radioen, og der kunne man lige høre det svage radiosignal fra London.
Mellembølgebåndet var ofte fyldt med knas og skrat, men alle der kunne, forsøgte at lytte med. Den danske regering skulle jo i princippet samarbejde med tyskerne, og derfor havde man udstedt et forbud mod at benytte disse særlige rammeantenner.
Forbuddet var beskrevet således, at man næsten kunne bygge en rammeantenne ud fra forbuddets tekst. På denne måde hørte næsten alle de daglige nyheder fra BBC i London.
Den 4. maj om aftenen kom der så det særlige budskab alle havde ventet på.
Den danske oplæser på BBC, redaktør Johannes G. Sørensen læste nyhederne op.
Dem der har oplevet dette budskab fra London, glemmer aldrig disse ord: Her er London – Her er London ….. og sidst i udsendelsen kom så de glædelige ord ….. General Montgomery har netop meddelt at de tyske tropper i Danmark har overgivet sig.
Følg med i denne udsendelse og hør selv budskabet.
Se en rammeantenne fra 2. verdenskrig 1940-1945. Denne rammeantenne er håndlavet og gav danskerne mulighed for at lytte til radioudsendelserne fra BBC i London. Efter vore oplysninger er den viste rammeantenne en halvbølge-antenne til 19 meter båndet som har en bølgelængde på 19 meter.
Denne halvbølge rammeantenne har således 9,5 meter antennetråd viklet op på rammen. Denne antennetråd kunne selv generere den nødvendige strøm til radiomodtageren ud fra de signaler af radiobølger der jo rent fysisk udsendes som en energi fra radiosenderne. Radiobølger i disse størrelser følger jordens krumning og kan i teorien opfanges over hele kloden med den rigtige antenne. Alle radiobølger dengang blev sendt i amplitude modulation der gav lang rækkevidde, men også en del skrat og knas, fordi signalet blev “forurenet” undervejs.
Senere kom FM signalet med frekvens modulation og meget højere frekvenser der kun delvist følger jordens krumning, og som derfor kræver at sender og modtager kan “se” hinanden. FM-båndet sendes på 88 MHz til 108 MHz. Bølgelængden er derfor, med en middelfrekvens på 100 MHz hvilket medfører bølgelængden 1,5 m. Lav din FM antenne ved hjælp af en liste på 1,5 meter og to stykker ledning med en længde på ca 75 cm. Forbind dit antennekabel til modtageren til de to ledningers midtpunkt. Impedansen af en sådan antenne er ca 75 Ohm.
Rammeantenne fra 2. verdenskrig til 19 meter båndet – Kilde: Radiodata.dk
Når BBC sendte fra London lød det således:
“Her er London, BBC sender til Danmark.”
“I hører os i Nittenmeter-Baandet for to Bølgelængder i Enogtredivemeter-Baandet, i Enogfyrremeter-Baandet og paa femtenhundrede Meter.”
Derefter kom selve udsendelsen.
– Se mere på FynboTV.dk og oplev vores udsendelse.