Odensesagen. Farum om igen?

ankerboyeAnker Boye trak sig måske som borgmester for at slippe for de politiske konsekvenser af den efterhånden omfattende sag i Odense om ulovlig erhvervstøtte i millionklassen.

Sagen om Odense Kommunes ulovlige millionstøtte vækker mindelser om en af de største skandalesager i dansk kommunalpolitik:

Farum-sagen, hvor den nordsjællandske kommunes populære borgmester, Peter Brixtofte (V), blev idømt en fængselsstraf efter omfattende misbrug af kommunale midler.

Sådan lyder vurderingen fra kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, efter Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i en række dokumenter, der afslører, hvordan Odense Kommune har givet flere millioner kroner i støtte til Odense Sport & Event – også selvom byens tidligere borgmester Anker Boye (S) samt adskillige politikere og embedsfolk var advaret om, at det var ulovligt.

Sagen om Arena Fyn kommer i kølvandet på flere andre sager om kommunal erhvervsstøtte i Odense Kommune, og ifølge Roger Buch har det været »fuldstændig åbenlyst« hele vejen igennem, at Odense Kommune har givet ulovlig støtte.

Peter Brixtofte endte med at blive idømt sammenlagt fire års fængsel.

Om Odense-sagen kan ende med at få lige så store konsekvenser for Anker Boye, er svært at vurdere, mener Roger Buch.

»Nu er der kommet tre alvorlige sager frem, og hvis nærmere undersøgelser afslører, at borgmesteren har været med til at træffe beslutningerne, eller hvis han har været vidende om det og ikke har grebet ind, kan han ende med at være erstatningsansvarlig. Der ligger også et strafansvar, hvilket kan udløse en bødestraf. Det kan også ende med fængsel, men der skal meget til,« forklarer han.

»For mig at se har det været rimelig åbenlyst gennem et stykke tid, at korthuset ville ramle i forhold til, hvad der foregår i Odense. Der kan være mange gode grunde til, at han stoppede som borgmester, men sagen kan også have spillet ind på hans beslutning. Nu slipper han for risikoen for at blive væltet som borgmester og for at skulle møde vælgerne ved kommunalvalget senere på året,« siger han.

(Kilde: Berlingske Tidende)