Løvemose Keramik og et eventyr på Langeland

Løvemose Keramik der blev solgt på Sydfyn og Langeland opstod da den langelandske pottemager Johannes Hansen og hustruen Marie (Musse) Hansen i 1942 grundlagde virksomheden Løvemose Keramik i Kædeby på Langeland i det sydfynske øhav som de drev med stort engagement i mange år. Sidst i tresserne og op gennem 1970’erne gik deres lille fabrik på hjemadressen i Kædeby på Langeland strygende med op til 15 ansatte.

Løvemose Keramik blev et kendt og velrenommeret firma, som solgte en stor del af produktionen gennem grossisten Rasmus Holbech i Odense. Løvemose Keramik levede af de mange tyske og andre udenlandske kunder der kom ind med færgen Bagenkop Kiel. Derfor havde man mange turister og udflugtsgæster som kunder. Ikke mindst efter åbningen af Langelandsbroen i 1962 og etableringen af færgeforbindelsen mellem Bagenkop og Kiel blev Løvemose keramik et tilløbsstykke for både enkeltpersoner og busselskaber. De solgte virksomheden i starten af 1980’erne, men fabrikken lukkede kort tid efter og man hørte ikke mere til Løvemose Keramik. Grundlæggerne blev dog boende i “Kædebyhus” som var navnet på deres hjem og fabrik på Langeland.

Langeland var i de år og er stadig et mekka for kunstnere og keramikere. Vi er i øjeblikket i gang med en hel serie om det langelandske kunst og keramik eventyr. Løvemose Keramik er første artikel om keramik og kunst på Langeland.