Dødsliste over 37 invasive arter

EU har nu vedtaget en liste over 37 invasive dyrearter, som helst skal udryddes helt. Heraf findes indtil videre 12 i Danmark.
EU vurderer, at der bruges 90 milliarder kroner årligt på at bekæmpe invasive arter i EU. Samarbejdet mellem landene er derfor vigtigt.
De invasive dyr og planter, der nu er fredløse i Danmark er følgende:

Planter: Hårfrugtet bjørneklo, carolina cabomba og gul kæmpekalla.
Dyr: Vaskebjørn, sumpbæver, skarvand, signalkrebs, muntjak, kinesisk uldhåndskrabbe, terrapin sumpskildpadde, båndgrundling og hellig ibis.

Der er dog også arter, der ikke er kommet med på denne liste.
Her i Danmark er der således en intensiv jagt på at udrydde mårhunden, der gør stor skade på vildtet i skovene.
Til havs er der, omkring Bornholm og Lolland-Falster, en stor invasiv bestand af fisken sortmundet kutling, der gør stort indhug i rejebestanden. Danske fiskere så gerne, at sortmundet kutling blev udryddet helt, da arten er meget invasiv og slet ikke hører til i de danske farvande. Den kommer oprindelig fra Sortehavet.

(Kildetekst under dyrene er fra svana.dk – Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning)

Den kinesiske uldhåndskrabbe er nem at kende på de uldne kløer og det firkantede skjold. Arten stammer oprindeligt fra Det Gule Hav ved Kina, hvorfra den har spredt sig til resten af verden sandsynligvis via ballastvand fra skibe. Krabben blev første gang observeret i Tyskland i floden Aller i 1912. I Europa har den spredt sig hastigt, da den ingen naturlige fjender har i europæiske hav-og vandområder.

Den kinesiske uldhåndskrabbe er nem at kende på de uldne kløer og det firkantede skjold.

 

sumpbaever

Sumpbæver er en stor gnaver med en 40-60 centimeter lang krop. Den kan veje mellem fem og ni kilo.

 

Signalkrebsen er en stor krebseart, der oprindeligt stammer fra Nordamerika

Signalkrebsen er en stor krebseart, der oprindeligt stammer fra Nordamerika.

terrapin

I den danske natur blev rødøret og guløret terrapin observeret første gang i 1964, hvor de med al sandsynlighed er blevet sat ud fra private hold.

Hellig ibis

Hellig ibis er en stor fugl med hvide fjer og et langt tyndt nedadkrummet sort næb. Fuglen stammer oprindeligt fra Afrika, men er udbredt i vandområder i store dele af verden. Fuglen er mellem 65 og 90 centimeter høj og vejer omkring 1,5 kilo.

racoon

Vaskebjørnen er et mårdyr, der oprindeligt stammer fra Mellem- og Nordamerika. I Europa har den spredt sig fra dyrehold, dyreparker og private.

muntjak

Muntjakken er en lille hjort, der stammer fra lande som Kina og Taiwan i Asien. Hjorten blev indført til forskellige dyreparker i Europa i det 20. århundrede, hvorfra den har spredt sig til naturen.

 

 

 

 

 

 

 

skarvand

Amerikansk skarveand er en lille og kompakt dykand, der oprindeligt stammer fra Nord- og Mellemamerika. Anden blev i det 20. århundrede indført til England som prydfugl, og allerede i 1952 undslap de første fugle.

Gul-Kaempekalla

Planten gul kæmpekalla kaldes også gul stinkdyrkalla og er en lav, ildelugtende og blomstrende plante, der oprindeligt stammer fra den vestlige del af Nordamerika.

Carolina cabomba

Med akvariekulturen er planten Carolina cabomba blevet spredt til hele verden og er blevet introduceret i den vilde natur flere steder, hvor den fortrænger den lokale flora.

Haarfrugtet-Bjoerneklo

Hårfugtet bjørneklo bliver op til 80 til 170 centimeter høj. Planten har en markant duft af anis og stammer oprindeligt fra lande som Tyrkiet, Iran og Irak.